Accessibility Tools

Blog

Νέο έτος

Νέο έτος

«Νέο έτος, νέοι στόχοι: Πώς μεταβαίνουμε στο 2021 με τον καλύτερο τρόπο»

Το 2020 σίγουρα δεν υπήρξε η αγαπημένη χρονιά κανενός, παγκοσμίως. Για πολλούς, ήταν μία χρονιά γεμάτη από δυσκολίες, προκλήσεις και εμπόδια.

Παράλληλα, η χρονιά του 2020 λειτούργησε και ως ένα τρόπο οπτομέτρησης: Είδαμε καθαρότερα τα πράγματα που έχουν προτεραιότητα για εμάς και δώσαμε σημασία σε άλλα που παλιότερα αγνοούσαμε ή δεν μας απασχολούσαν τόσο. Μία καθαρότερη οπτική γωνία, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν προσαρμόζεται η μυωπία μετά από καιρό.

Όσο δύσκολη και αν υπήρξε αυτή η χρονιά, σε όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο, διατηρούμε τη δική μας αντίληψη και άρα, τη δική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε την επόμενη χρονιά μέσα από την επανεκκίνηση των ψυχολογικών μας ρολογιών και αναγκών.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για την ανασκόπηση της χρονιάς:

Καθώς αναλογιζόμαστε τη χρονιά που φεύγει, συνειδητοποιούμε πως το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στο σήμερα έχει να κάνει τόσο με τις προσωπικές μας επιλογές αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες που δεν ελέγχονται πάντα.

Μπορείτε να κάνετε μια αναδρομή στο 2020, όπως το βιώσατε εσείς, σημειώνοντας και τα αρνητικά και τα θετικά που συνέβησαν στη δική σας διαδρομή. Είναι σημαντικό να αναλογιζόμαστε και τα δύο!

Έτσι μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά που ήρθαν και να ετοιμαστούμε για τις επόμενες εμπειρίες μας.

Θυμηθείτε τους τρόπους με τους οποίους διαχειριστήκατε τις δύσκολες στιγμές του 2020:

Η θλίψη είναι ένα πολύ φυσικό συναίσθημα, που μας επισκέπτεται όλους. Αυτό που κάνει την εμπερία της θλίψης διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι ο τρόπος διαχείρησης του συναισθήματος. Δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις:

  • Βγείτε στη φύση να περπατήσετε και επικεντρωθείτε στο τι βλέπετε, τα χρώματα, τις κινήσεις των φυσικών φαινομένων, στις οσμές στην ατμόσφαιρα και στο τι αισθάνεστε μέσα στη φύση.
  • Καλέστε (στο τηλέφωνο ή μέσω βίντεοκλήσης) ένα μέλος της οικογένειας που έχετε να δείτε καιρό, ή κάποιο φιλικό πρόσωπο που σας έχει λείψει. Εκφράστε τη χαρά σας που είναι αυτός ο άνθρωπος στη ζωή σας.
  • Εάν έχετε κατοικίδιο, απολαύστε το παιχνίδι μαζί του και δώστε του χάδια. Η επαφή με τα ζώα μειώνει την αρητριακή πίεση και αυξάνει την διάθεση και την ευφορία.

Η επιλεκτική εστίαση στις δραστηριότητες που μας αρέσουν θα δημιουργήσει σημαντική διαφορά στο αρνητικό συναίσθημα που έρχεται και το καθιστά πιο διαχειρίσιμο, ειδικά εάν εξασκήσετε αυτές τις προτάσεις συχνά.

Κάντε το πλάνο σας για την επόμενη χρονιά

Συχνά, το να ζούμε μέρα με τη μέρα δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας καθώς το μέλλον μπορεί να φαντάζει πολύ αβέβαιο για σχέδια και οργάνωση. Όταν έρχεται αυτή η αίσθηση στην επιφάνεια, ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο και το μέλλον ενδεχομένως να τείνει να είναι λίγο αρνητικότερος και να παρεμβαίνει στις πραγματικές μας επιθυμίες.

Εάν επιμείνουμε στην οργάνωση του νέου έτους και τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε, μας δίνεται η αίσθηση του ελέγχου, οι επιθυμίες μας γίνονται πιο ξεκάθαρες και έτσι ενισχύεται και το κίνητρο μας προς την εκπλήρωση τους. Δεν είναι απαραίτητο να σκεφτείτε κάποια αναλυτική στρατηγική, ακόμα και κάποιοι γενικοί στόχοι είναι αρκετοί. Για παράδειγμα:

  • Μπορεί να θέλετε να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε με τους φίλους σας, την οικογένεια σας, τον/την σύντροφο σας ή με τους συναδέλφους σας.
  • Ένας άλλος πιθανός στόχος μπορεί να είναι να αναθερμάνετε τις σχέσεις σας με κάποιο φιλικό πρόσωπο που «χαθήκατε» λόγω καταστάσεων, ή κάποιο οικογενειακό πρόσωπο που μένει μακρυά.
  • Ένας άλλος στόχος μπορεί να είναι να θέσετε σε προτεραιότητα την υγεία σας, εντάσσοντας το περπάτημα στην καθημερινότητα σας 3-4 φορές την εβδομάδα.
  • Μπορεί να επιθυμείτε να συμμετάσχετε περισσότερο σε πολιτισμικές δραστηριότητες όταν η κατάσταση το επιτρέπει και είναι ασφαλές, όπως να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο, να παρακολουθήσετε κάποια συναυλία ή να συμμετάσχετε σε κάποια καλλιτεχχνική δραστηριότητα (ερασιτεχνικό θέατρο, κεραμική γλυπτική κ.ο.κ).

Όταν δημιορυγούμε ένα πλάνο για το νέο έτος και θέτουμε καινούριους στόχους, αισθανόμαστε καλύτερα και έχουμε τον έλεγχο των επιθυμιών μας για την επόμενη χρονιά. Το να αισθανθούμε καλά είναι κυριολεκτικά στη δική μας ευχέρεια όταν γνωρίζουμε τι θέλουμε να καταφέρουμε.

Αξιολογήστε το θυμό που μπορεί να έφερε το 2020

Ο θυμός είναι επίσης ένα φυσικό συναίσθημα που μας επισκέπτεται όλους. Παράλληλα, είναι και το πιο περίπλοκο συναίσθημα καθώς, όπως ακριβώς με το παγόβουνο, βλέπουμε μόνο την επιφάνεια, αλλά από κάτω κρύβονται πολλά παραπάνω.

Αυτή η χρονιά έφερε πολύ θυμό σε πολλούς, μέσα από την απότομη διακοπή των σχεδίων που είχαμε, την απειλή της υγείας και ευημερίας μας, τη δυσκολία στη διαχείρηση των οικονομικών μας. Όταν παρατηρούμε το θυμό που αισθανόμαστε, δε θέλουμε να τον εντοπίσουμε και να τον διώξουμε, αλλά να κατανοήσουμε την πηγή του και να συνυπάρξουμε με αυτό το συναίσθημα με έναν πιο υγιή τρόπο για τη σωστή διαχείρηση του.

  • Φροντίστε τον εαυτό σας σωματικά αλλά και ψυχικά.
  • Ο θυμός μπορεί να έρχεται στην επιφάνεια ευκολότερα όταν είστε κουρασμένοι, δεν έχετε κοιμηθεί καλά, είστε στρεσαρισμένοι πολύ καιρό. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη αυτών των καταστάσεων, αλλά με το να φροντίζουμε την ποιότητα ύπνου μας και τα επίπεδα έντασης που έχουν συσωρευτεί (το περπάτημα εκτονώνει την ένταση, οι τεχνικές αναπνοές το ίδιο) μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να διαχειρίζεται καλύτερα την αρνητική διάθεση και το θυμό.

  • Αναλογιστείτε τις σκέψεις σας.
  • Υπάρχουν διαφόρων ειδών σκέψεων που μπορούν να εντείνουν την ένταση του θυμού που αισθάνεστε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Για κάποιους, τέτοιες σκέψεις εκφράζονται μέσα από την καταστροφολογία (λόγου χάρη, μπορεί να σκεφτούν «αυτό που συνέβη μόλις θα μου χαλάσει όλη τη μέρα»). Για άλλους, τέτοιες σκέψεις εμφανίζονται μέσα από τις πολύ υψηλές προσδοκίες που έχουν από τους ανθρώπους γύρω τους (λόγου χάρη «Θα έπρεπε να σταματήσουν ότι κάνουν αυτή τη στιγμή γιατί χρειάζομαι βοήθεια»).

    Τέτοιες σκέψεις μπορούν να κάνουν αυτό που βιώνουμε ακόμα δυσκολότερο, αλλά είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για αυτοπαρατήρηση και να δούμε πότε έχουμε υψηλότερες προσδοκίες, πότε κατηγορύμε τους άλλους για αυτά που συμβαίνουν και πότε αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε μία αντίδραση που δεν είναι υγιής για εμάς.

    Μόλις λοιπόν, έχει προσαρμοστεί επαρκώς η οπτική μας γωνία, μπορούμε να δούμε, να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα μαθήματα το 2020 για ένα καλύτερο 2021. Η επιλογή είναι πάντα δική μας στο πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά που μας συμβαίνουν.

    Το 2020 ήταν η χρονιά που αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικά είναι τα μικρά καθημερινά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, το 2021 μπορεί να γίνει η χρονιά που αυτή η γνώση θα μετατραπεί σε κίνητρο πραγματοποίησης στόχων και επιθυμιών.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie