Accessibility Tools

Blog

Post – vacation blues: 3+1 τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου άγχους μετά τις διακοπές

Post – vacation blues: 3+1 τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου άγχους μετά τις διακοπές

ο καλοκαίρι ανέκαθεν ήταν η αγαπημένη μου εποχή και τίποτα δε «φωνάζει» καλοκαίρι περισσότερο από την άφιξη του Ιουλίου: ο μήνας μπαίνει με τα σχολεία επισήμως κλειστά και φυσικά είναι και η περίοδος έναρξης των εξορμήσεων και διακοπών!

Οι πολυπόθητες διακοπές έχουν αφήσει το σημάδι τους πάνω μας, όπως ακριβώς και ο ήλιος που μας θυμίζει τις ανέμελες, ζεστές και χαλαρωτικές μέρες που περάσαμε. Η μυρωδιά των φρέσκων, παραδοσιακών προϊόντων, η αίσθηση της άμμου στα πόδια και οι εικόνες γεμάτες χρώματα στα σοκάκια, στα ηλιοβασιλέματα και στα κοσμήματα- ενθύμια.

Καθώς αυτή η περίοδος οδεύει προς το τέλος της, θεωρητικά η επανένταξη θα ήταν πιο εύκολη μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ξεκούρασης. Ωστόσο, η επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα, στη δουλειά ή στο Πανεπιστήμιο φαντάζει οχληρή.

Οι τελευταίες έρευνες πάνω στην εργασιακή ψυχολογία και υγεία (Blank, Gatterer, Leichtfried, 2018, Etzion, 2019) δείχνουν πως η επιστροφή μετά το πέρας των διακοπών αποτελεί μια πολύ συχνή αιτία στρες και άγχους, που ονομάζεται «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» ή “post- vacation blues”.

Πρόκειται για μια σειρά από συμπτώματα όπως μελαγχολία, εκνευρισμό και ευερεθιστικότητα, έντονο αίσθημα υπνηλίας και κούρασης, δυσκολία στη συγκέντρωση και μνήμη, μεταβολή διάθεσης, αδυναμία στην διεκπεραίωση υποχρεώσεων και γενική δυσφορία.

Ας δούμε κάποια tips που αντισταθμίζουν αυτά τα συναισθήματα:

  1. Ευγνωμοσύνη και Αποδοχή
  2. Υπάρχει τρόπος να συνεχίσομε να εκτιμούμε τις όμορφες αναμνήσεις χωρίς να μας παίρνει από κάτω, εξασκώντας λίγο τη θετική σκέψη. Ας δεχτούμε πως οι ανέμελες, πιο χαλαρές στιγμές της ζωής μας παραμένουν σημαντικές ακόμα και όταν δεν τις ζούμε τόσο συχνά και συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι της ζωής και της ταυτότητας μας. Το σαββατοκύριακα ή τα ρεπό μας, μπορούν να προσομοιώνουν τις διακοπές μας όσο περισσότερο γίνεται, διατηρώντας τη γεύση των διακοπών που περάσαμε, μέχρι τις επόμενες!

  3. Μην γεμίζετε αμέσως τις ατζέντες σας
  4. Αδιαμφισβήτητα επιστρέφοντας στην εργασία σας, θα υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που θα εκκρεμούν. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να τις διεκπεραιώσετε όλες, καθώς το στρες της απότομης επανένταξης θα αναστείλει τη χαλαρωτική διάθεση που κερδίσατε μέσα από τις διακοπές. Δώστε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο, θέτοντας μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους για την πρώτη εβδομάδα.

  5. Εξασκηθείτε στον δημιουργικό οραματισμό
  6. Δημιουργικός οραματισμός ονομάζεται η τέχνη με την οποία χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας, για να δημιουργήσουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας, ή τη δύναμη της θετικής σκέψης για να διώξουμε το στρες. Όταν αισθάνεστε μελαγχολία, δυσφορία ή έλλειψη συγκέντρωσης λόγω της επανένταξης, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να οραματιστείτε τον εαυτό σας στο μέρος των διακοπών. Προσπαθήστε να φέρετε στη μνήμη σας τις μυρωδιές και τις αισθήσεις που είχατε και να είστε σίγουροι πως η ευφορία θα ακολουθήσει.

  7. Σχεδιάστε την επόμενη εξόρμηση
  8. Ένα μεγάλο μέρος των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνουμε μετά τις διακοπές, είναι λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποιο επικείμενο ταξίδι στο άμεσο μέλλον. Μπορείτε να το διορθώσετε αυτό, αφιερώνοντας κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα σας διερευνώντας (και γιατί όχι, οργανώνοντας) τους πιθανούς επόμενους προορισμούς.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie