Accessibility Tools

Τι ειναι η Νευροψυχολογία?

Η νευροψυχολογία είναι η ειδικότητα που γεφυρώνει τις επιστήμες της ψυχολογίας και της νευρολογίας, με στόχο την διερεύνηση και συσχέτιση της δομης και της λειτουργίας του εγκεφάλου με την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά.

Στην κλινική πράξη, η νευροψυχολογική γνώση εφαρμόζεται στην αξιολόγηση, διαχείριση και αποκατάσταση των ατόμων (παιδιά-έφηβοι-ενήλικες) που έχουν υποστεί νευρολογικό τραύμα – βλάβη. Συγκεριμένα, εξετάζεται το νευρολογικό τραύμα μέσω ειδικών νευροψυχολογικών μέσων ή ψυχομετρικών διαδικασιών προκειμένου να κατανοήσουμε πώς το τραυμα αυτό φέρει αρχικά συμπτώματα στις γνωστικές ικανότητες και δευτερεύοντα συμπτώματα στη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, λόγου χάρη στη σκέψη και τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο που επηρεάζει μια συγκεκριμένη δομή του εγκεφάλου μπορεί να παρουσιάσει αρνητικές συμπεριφορές όπως επιθετικότητα ή υπερσεξουαλικότητα, ή ενα παιδί με επιληψία μπορεί να βιώνει δυσκολίες με τις ικανότητες λόγου.


Γιατί ο γιατρός μου με παρέπεμψε για Νευροψυχολογική Αξιολόγηση?

Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει για νευροψυχολογική αξιολόγηση όταν παρουσιαστούν ανησυχίες σχετικά με τις νοητικές / γνωστικές σας λειτουργίες. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως προβλήματα στη συγκέντρωση, προσοχή, στις λεκτικές ικανότητες, στην οργάνωση και εκτέλεση στόχων, στη μνήμη και αντίληψη, μάθηση, προσωπικότητα. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν προκληθεί από παθολογικές, ψυχολογικές, νευρολογικές ή και γενετικές αιτίες.

Με την σύσταση για νευροψυχολογική αξιολόγηση, καταφέρνουμε να

1) προσθέσουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο 'παζλ' της διάγνωσης,
2) να εντοπίσουμε την εγκεφαλική βλάβη αντικειμενικά και αξιόπιστα, ειδικά όταν οι τεχνικές μαγνητικής δεν είναι αρκετά διαφωτιστικές,
3) διαχωρίσουμε διάφορα είδη νευρολογικών διαταραχών ,
4) συλλέξουμε πληροφορίες για την συναισθηματική και γνωστική κατάσταση του ατόμου,
5) να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα ως βάση για την αποκατάσταση της βλάβης και
6) να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως εάν το άτομο που έχει εξετασθεί μπορεί να οδηγήσει, εάν μπορεί να επιστρέψει στη δουλεία ή σπουδές του, να διαχειριστεί ο ίδιος τα οικονομικά του, να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος κ.ο.κ.


Τί περιλαμβάνει μία νευροψυχολογική αξιολόγηση?

Το πρώτο στάδιο είναι η κλινική συνέντευξη, όπου ο νευροψυχολόγος σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις που θεωρεί σημαντικές, όπως το προσωπικό και οικογενειακό σας ιστορικό, τη φαρμακευτική σας αγωγη, τη διάθεσή σας και πιθανές μεταβολές σε αυτήν. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε μορφή εξέτασης μέσω δοκιμασιών που ολοκληρώνονται με χαρτί και μολύβι ως επί το πλείστον.

Η διάρκεια της εξέτασης εξαρτάται από τον ίδιο τον εξεταζόμενο καθώς και το ζήτημα που διερευνάται. Κάποιες δοκιμασίες θα σας φανούν εύκολες και κάποιες δύσκολες, αλλά το σημαντικό είναι να διατηρήσετε το κίνητρό σας και να προσπαθήσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας καθώς οι λεπτομερείς πληροφορίες που θα συλλεχθούν από την εξέτασή σας να συμβάλλει στην αρτιότερη μετέπειτα φροντίδα σας.


Τι είναι οι γνωστικές λειτουργίες?

Οι γνωστικές ή νοητικές ικανότητες, είναι οι νοητικοί τομείς στους οποίους εστιάζουμε κατά τη νευροψυχολογική αξιολόγηση. Συνολική γνωστική κατάσταση, προσοχή και συγκέντρωση, ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και ερεθισμάτων, μνήμη, μάθηση, γλωσσικές ικανότητες, διάθεση, προσωπικότητα, οπτικο-χωρητικές λειτουργίες.

Διαφορετικές δοκιμασίες κατά την αξιολόγηση διερευνούν διαφορετικές γνωστικές ικανότητες. Είναι πιθανό κάποια γνωστική ικανότητα να έχει πιο μεγάλη εγκεφαλική συνδεσιμότητα από άλλες. Για παράδειγμα, εάν η συνολική σας γνωστική ικανότητα είναι άρτια αλλά δυσκολεύεστε να εκτελέσετε δοκιμασίες που συνδέονται με διάφορες γνωστικές λειτουργίες, ο νευροψυχολόγος είναι στη θέση να γνωρίζει ποιό σημείο στον εγκέφαλο δε λειτουργεί σωστά. .


Σε ποιές περιπτώσεις επισκεπτόμαστε το νευροψυχολόγο?

- Άνοια (Alzheimer, ήπια γνωστική εξασθένηση, μετωπιαία- κροταφική άνοια, άνοια τύπου Lewy-bodies, αγγειακή άνοια)
- Συναφείς νευροεκφυλιστικές δυσλειτουργίες (νόσος Parkinson, χορεία Huntington's, σκλήρυνση κατά πλάκας )
- Επιληψία (προεγχειρητικός έλεγχος, μετεγχειρητικός έλεγχος και αποκατάσταση)
- Διαταραχές ύπνου
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
- Ενδοκρινικές διαταραχές
- Διαταραχές μάθησης και προσοχής
- Ψυχιατρικές διαταραχές (Σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, άγχος)
- Εγκεφαλοπάθειες
- Ημικρανίες
- Αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές μνήμης και μάθησης