Accessibility Tools

Blog

‘Mindfulness- η καινούρια προσέγγιση στο ταξίδι της αυτό-εξερεύνησης’

‘Mindfulness- η καινούρια προσέγγιση στο ταξίδι της αυτό-εξερεύνησης’

Τι είναι η θεραπεία μέσω mindfulness; Η γνωστική θεραπευτική προσέγγιση με βάση την ενσυνειδητότητα- mindfulness (MBCT) αποτελεί μία μοντέρνα, τροποποιημένη προσέγγιση στη μεταβολή διάθεσης που ενσωματώνει εναλλακτικές πρακτικές αυτεπίγνωσης όπως διαλογισμό και ασκήσεων αναπνοής.

Με τις συγκεκριμένες τεχνικές ο θεραπευτής εκπαιδεύει τον θεραπευόμενο στο να διαχειρίζεται τις αρνητικές σκέψεις του με υγιή τρόπο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη της μεταβολής της διάθεσης του λόγω στρεσογόνων παραγόντων της καθημερινότητας, ιδίως σε ένα βαρύτερο προφίλ με συμπτωματολογία κατάθλιψης.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η MBCT δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο Jon Kabat Zinn(1985), ο οποίος εισήγαγε τις τεχνικές διαλογισμού στην ψυχοθεραπευτική προσέγγισηως το τελευταίο στάδιο της θεραπείας, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή σε ασθενείς με έντονες μεταβολές διάθεσης όπως η κατάθλιψη, το άγχος κτλ. Η σύγχρονη ερευνητική βιβλιογραφία παρουσιάζει μία συνεχόμενη επιτυχία της μεθόδου σε άτομα με συμπτωματολογία κατάθλιψης, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή καθώς και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιο πόνο, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και καρδιοπάθειες.

Τι να περιμένω από τις συνεδρίες mindfulness?

Οι συνεδρίες μπορεί να είναι ατομικές ή και ομαδικές και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα για μία ώρα με συνολική διάρκεια οκτώ (8) εβδομάδων. Στις συνεδρίες θα μάθετε τεχνικές αναπνοής και αυτεπίγνωσης, καθώς και τις βασικές αρχές γνωστικής ψυχολογίας (λόγου χάρη, τη συσχέτιση σκέψης-συναισθήματος).

Συμπληρωματικά, θα ανακαλύψετε μαζί με τον θεραπευτή σας περισσότερα πράγματα γύρω από τον εαυτό σας και τη σημασία την οποία κρύβει η μεταβολή διάθεσης που βιώνετε τη δεδομένη περίοδο. Βάσει μεθοδολογίας, τις ημέρες που δεν πραγματοποιούνται συνεδρίες θα υπάρχει κάποια ‘εργασία’ για το σπίτι, όπως τεχνικές αναπνοής και ασκήσεις αυτεπίγνωσης.

Πώς λειτουργεί στην πράξη:

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν διακυμάνσεις στη συναισθηματική τους κατάσταση και ανάλογα με την προσωπικότητά τους, η περίοδος της μεταβολής της διάθεσης μπορεί να διαρκέσει τόσο, όσο να βυθίσει το άτομο σε έντονη δυστυχία. Με την εκπαίδευση MBCT, το άτομο μαθαίνει να μην αγνοεί ούτε να κλείνει σε κουτάκια τις αρνητικές σκέψεις ή τη θλίψη του, αλλά να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και να τα διαχειρίζεται μέσω των τεχνικών αυτεπίγνωσης.

Μέσω της εξάσκησης των τεχνικών, επιτυγχάνεται η επαναφορά στην ισορροπία των νευρικών κυκλωμάτων έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτοματοποιημένη αντίδραση (θλίψη, καταστροφολογία) αλλά ενώ ενεργοποιείται μια ψύχραιμη λογική διαδικασία εξεύρεσης αποτελεσματικών τρόπων για να αντιμετωπιστεί ένα συγκεκριμένο γεγονός. Στο πέρας των συνεδριών, το άτομο θα είναι σε θέση να αντικαθιστά τις αρνητικές σκέψεις του με αντίστοιχες θετικές.

 

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie