Accessibility Tools

Blog

Πρώτη μέρα στο σχολείο: 5 tips για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού

Πρώτη μέρα στο σχολείο: 5 tips για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού

Η αρχή της σχολικής χρονιάς αποτελεί μεγάλο γεγονός για το παιδί και ήδη έχει δημιουργηθεί ο ενθουσιασμός αγοράζοντας καινούρια τσάντα, καινούρια σχολικά είδη ή τα πρώτα ρούχα. Μπορεί και να ανυπομονούσε για αυτή τη μέρα παρακολουθώντας τα μεγαλύτερα αδέρφια ή παιδιά της γειτονιάς του να ανεβαίνουν στο σχολικό, οπότε τώρα είναι μεγάλο παιδί πια και ήρθε η σειρά του!

Ο ενθουσιασμός δεν αποτελεί και το μοναδικό συναίσθημα, ωστόσο, καθώς είναι λογικό κάποια παιδιά να αισθάνονται άγχος αποχωρισμού. Ανησυχίες όπως, «ποιος θα με πηγαίνει στο μπάνιο;», ή «ποιος θα μου κουμπώνει το μπουφάν», «θα γυρίσει η μαμά / μπαμπάς να με πάρει;» είναι εύλογες ερωτήσεις και σιγά σιγά το παιδί θα μάθει πως μπορεί η μαμά ή ο μπαμπάς να φεύγει τώρα, αλλά πάντα θα γυρνάει πίσω.

Συνήθως το άγχος αποχωρισμού συνοδεύεται από συναισθήματα θυμού ή λύπης, οπότε το παιδί μπορεί να έχει κάποιο ξέσπασμα καθώς το αποχαιρετάτε. Επίσης, πολλοί γονείς αισθάνονται ενοχές οπότε είναι πολύ σημαντικό να εστιάζετε στα θετικά της ημέρας, όπως οι νέες εμπειρίες του παιδιού σας και οι νέες δεξιότητες που θα αποκτήσει μέσα από την κοινωνικοποίηση.

Δίνοντας στο παιδί χρόνο και κατανοώντας τα συναισθήματά του με υπομονή, μπορεί να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ προσδίδοντας νέο, θετικό νόημα στη σχολική ένταξη.

Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους αντιμετώπισης του άγχους αποχωρισμού:

  1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας.
  2. Εάν το παιδί σας αρχίσει να κλαίει, μπορείτε να πείτε «Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένος/η, σε στεναχωρεί που θα αποχωριστούμε». Αυτός είναι ένας τρόπος να κατανοήσει το παιδί σας ότι αναγνωρίζετε και κατανοείτε πώς νιώθει.

  3. Εμψύχωση.
  4. Διαβεβαιώστε το παιδί σας πως όλα θα πάνε καλά. Δείχνοντάς του πως έχετε εμπιστοσύνη στο ίδιο και στη διαδικασία ένταξης του στο σχολικό πλαίσιο, θα νιώσει παραπάνω ασφάλεια στο καινούριο περιβάλλον.

  5. Δημιουργήστε ένα ξεκάθαρο πλάνο.
  6. Ενημερώστε το παιδί σας για το πρόγραμμα της ημέρας, έτσι ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προσδοκίες της ημέρας. Μπορείτε να πείτε, «Εδώ θα παίξεις με τους φίλους σου και μετά θα έρθει να σε πάρει ο μπαμπάς / παππούς / γιαγιά να έρθεις σπίτι».

    Τα παιδιά δεν έχουν εκλεπτυσμένη αντίληψη χρόνου ακόμα, οπότε συνδέοντας ένα γεγονός (παιχνίδι με φίλους) με την ώρα που θα συναντήσει ένα μέλος της οικογένειας για να επιστρέψει σπίτι ενισχύει τη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας.

  7. Δημιουργήστε μία ρουτίνα αποχωρισμού.
  8. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια αλληλουχία ενεργειών που θα προετοιμάζει το παιδί για τον αποχωρισμό, έτσι ώστε να του είναι ξεκάθαρο ότι ‘τώρα ήρθε η ώρα να πας σχολείο’ και του δίνει μία αίσθηση ελέγχου. Ένα τραγούδι που του αρέσει ή ένα σύντομο παιχνίδι θα δώσει μία νότα διασκέδασης στη διαδικασία.

  9. Ενημερώστε το παιδί για τις ασχολίες σας, όσο εκείνο είναι στο σχολείο.
  10. Συζητήστε με το παιδί και δώστε έμφαση στο ότι όσο θα είναι στο σχολείο, εσείς θα είστε στο χώρο εργασίας σας ή θα διευθετείτε τις υποχρεώσεις σας. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό, ειδικά εάν έχετε ένα καινούριο μωρό και έτσι το παιδί δε θα αισθάνεται ότι το αφήνετε για να περάσετε χρόνο στο σπίτι με το καινούριο του αδερφάκι.

    Εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπίζονται τα συναισθήματα σας με αποδοχή και ενσυνειδητότητα, να δίνεται έμφαση στις θετικές εμπειρίες του παιδιού σας και η εξέλιξή του μέσα από τον καινούριο του χρόνο στο σχολείο.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie