Accessibility Tools

Blog

Το πρώτο ραντεβού με τον Ψυχολόγο – Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Το πρώτο ραντεβού με τον Ψυχολόγο – Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Όταν πονάει το δόντι σας και χρειαστείτε οδοντίατρο, γνωρίζετε περίπου τη διαδικασία εξέτασης και καθαρισμού δοντιών. Παρομοίως, όταν έχετε βήχα και πυρετό, γνωρίζετε συνήθως τη διαδικασία εξέτασης του Παθολόγου. Στον Ψυχολόγο όμως, ποια διαδικασία ακολουθείται; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι και απολύτως βέβαιοι.

- «Θα μιλάω και θα με κοιτάει;»

- «Θα με υπνωτίσει!»

- «Θα συζητάμε πόσο με αγκάλιαζε η μαμά μου μικρή;»

Στη σημερινή κοινωνία, το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας είναι ακόμα θολό στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων. Για παράδειγμα, οι λόγοι για τους οποίους θα αναζητήσει κάποιος έναν ψυχολόγο, τι θα σήμαινε αυτό για τον ίδιο, και ποιο το κέρδος του να επισκεφτείς αυτόν τον ειδικό είναι συχνά ερωτήματα που θέτουν τη βάση της αμφιβολίας.

Παρακάτω, θα παραθέσω κάποια συχνά ερωτήματα (και εσφαλμένες αντιλήψεις)για το τι είναι η συμβουλευτική συνεδρία, τι δεν είναι και πώς λειτουργεί.

Γιατί να πάω σε Ψυχολόγο; Ούτε τρελός είμαι ούτε άρρωστος

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι κάτι αρνητικό και ότι σίγουρα κάτι πάει λάθος με αυτούς εάν χρειαστούν τη συνδρομή του. Να ένας μύθος και μία εσφαλμένη αντίληψη.

Πολλοί ψυχολόγοι έχουν ειδικευθεί στις έντονες διαταραχές συναισθήματος ή διάθεσης όπως την κλινική κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές ή τον εθισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, εστιάζουμε στην καθοδήγηση των πελατών μας ως προς την αντιμετώπιση καθημερινών ανησυχιών, όπως το εργασιακό στρες, την υγιή αντιμετώπιση του άγχους, την ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού – διαζυγίου, την καθοδήγηση γονέων στην ψυχοπαιδαγωγική ανατροφή των παιδιών τους, την προληπτική συμβουλευτική ζευγαριών ή γονέων.

Όπως ακριβώς υπάρχουν γιατροί που αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά και άλλοι θεραπεύουν απλούστερα περιστατικά όπως το κρυολόγημα, έτσι υπάρχει και ένα εύρος διαταραχών που αναλαμβάνει ο κάθε ψυχολόγος.

Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι που έχουν έρθει στο γραφείο μου είναι πετυχημένοι ενήλικες, υγιείς και φιλόδοξοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση προσωπικών στόχων όπως το να χάσουν κιλά, να εξισορροπήσουν την εργασιακή με την προσωπική τους ζωή, το στρες και το άγχος ή ένα χωρισμό. Υπάρχουν όμως και άτομα που ζητούν βοήθεια για τη διαχείριση μίας χρόνιας νόσου ή στη διάγνωση μιας ψυχικής τους κατάστασης (φόβος για την άνοια).

Δεν χρειάζομαι Ψυχολόγο. Έχω τους φίλους μου να τα συζητάμε

Υπέροχα! Βρίσκεστε στην ευχάριστη θέση να περιτριγυρίζεστε από άτομα που σας αγαπούν και σας στηρίζουν και φυσικά θέλουμε να μοιράζεστε τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρά σας μαζί τους! Αποτελούν τη βάση του λεγόμενου ‘supportsystem’, ή δικτύουυποστήριξης και οι απόψεις τους, όπως και ο χρόνος τους είναι πολύτιμα.

Πού είναι η δυσκολία τώρα: Η βάση της θεραπευτικής μεθόδου έγκειται στην αντικειμενικότητα, προκειμένου να περάσουμε ομαλά από το ένα στάδιο της καθοδήγησης στο επόμενο (για τον ίδιο λόγο θεωρείται ανήθικο για έναν θεραπευτή να παρακολουθεί φίλο / κοντινό πρόσωπο). Τα άτομα που σας αγαπούν αδυνατούν να έχουν αντικειμενική στάση απέναντι σας, όσο κι αν το θελήσουν. Παραδείγματος χάρη, είναι πολύ συχνό φαινόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, να χρειαστεί ένα ζευγάρι να μετακομίσει προκειμένου να εργαστεί κάποιος από τους δύο ή και οι δύο σε άλλο τόπο εκτός.

Η μετακόμιση λόγω εργασιακής ευκαιρίας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στρεσογόνα γεγονότα, ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα προαγωγής με διάφορα κέρδη και συμφέροντα (μεγαλύτερο σπίτι, καλύτερη ασφάλεια, καλύτερες απολαβές (Wuetal, 2015).

Φανταστείτε λοιπόν στην ίδια περίπτωση, να ανακοινώσετε στο ταίρι σας ότι βρήκατε επιτέλους δουλειά και θα μπορείτε ως οικογένεια να ανακάμψετε. Όσο κι αν το ταίρι σας θέλει το ίδιο για την οικογένεια σας, ή σας υποστηρίξει με όλη του την καρδιά, αντιμετωπίζει (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι), τις δικές τους ενδόμυχες συναισθηματικές καταστάσεις, π.χ. αγχωτικές σκέψεις για το τι αντίκτυπο θα έχει η μετακόμιση στη ζωή σας, εάν θα είστε και οι δύο χαρούμενοι στο καινούριο μέρος.

Αυτές οι σκέψεις δυσκολεύουν τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας να σας ακούσει και να σας υποστηρίξει αντικειμενικά.

Για τον ίδιο λόγο είναι τόσο σημαντικό το θεραπευτικό περιβάλλον, όπου μπορείτε να εκφράζεστε ελεύθερα και ειλικρινά χωρίς να σας ανησυχεί η συναισθηματική αντίδραση του άλλου (π.χ. μήπως τον πληγώσετε, ή μήπως διαφωνήσει με τον εσωτερικό σας κόσμο λέγοντας πως έχετε άδικο). Συνεπώς, θα έχετε έναν ασφαλή χώρο να διαχειριστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας ήρεμα και γρηγορότερα οπότε θα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια τα ευεργετικά οφέλη της θεραπείας.

Η φιλική συμβουλή είναι ανεκτίμητη και υποστηρικτική, ενώ η ψυχολογική καθοδήγηση είναι θεραπευτική.

Την ώρα της συνεδρίας τι γίνεται στην πραγματικότητα;

Η πρώτη συνάντηση κατά βάση αποτελεί συνεδρία γνωριμίας. Ως Ψυχολόγος, έχω περίπου 50 λεπτά να συλλέξω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ και να κατανοήσω όσο το δυνατόν περισσότερο τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι μου, να αντιληφθώ τις ανησυχίες του και να κατευθύνω τις μετέπειτες συνεδρίες αναλόγως. Η ιστορία του είναι μοναδική και ξεχωριστή, οπότε θα αφιερώσω την ώρα μας στο να βεβαιωθώ πως νιώθει άνετα μαζί μου και στο χώρο μου, να μου εξιστορήσει ότι τον απασχολεί με τον μοναδικό του τρόπο και να με βοηθήσει να γίνω ο δεύτερος πιο ειδικευμένος άνθρωπος του εαυτού του (ο πρώτος είναι προφανώς ο ίδιος!).

Δεν είμαι εκεί για να τον κρίνω, να του πω τι λάθη έχει κάνει, ούτε να του πω τι να κάνει.

Οπότε, αν αυτός είσαι εσύ, απόλαυσε τη στιγμή σου και πες μου τι σε φέρνει σήμερα εδώ. Δεν θα σε διακόψω και οτιδήποτε έχεις ανάγκη να εκφράσεις και να μου πεις είναι καλοδεχούμενα.

Πολλές φορές θα με δεις να κρατώ σημειώσεις.

Δεν γράφω μυστικά, ούτε ερμηνεύω όσα μου λες για να δημιουργήσω ένα ‘κουτάκι’ να σε βάλω μέσα. Κυρίως σημειώνω τα λόγια σου, αφ’ ενός για να παρακολουθώ την εξέλιξή σου καθώς προχωρούν οι συνεδρίες και αφ’ ετέρου να θυμάμαι λεπτομερώς τα θέματα που έχουμε καλύψει.

Επί της ουσίας, η κάθε συνεδρία είναι η συνέχεια της προηγούμενης και εστιάζουμε στην επίλυση προβλημάτων με διάφορες τεχνικές. Ανάλογα με το θέμα που σε απασχολεί δημιουργούμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θέτοντας στόχους για κάθε συνεδρία και κατά συνέπεια το μέλλον.

Θα σε καθοδηγήσω στο να ανακαλύψεις τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου, να κατανοήσεις τις ‘λανθασμένες’ σκέψεις και τα συναισθήματα που επιδρούν αρνητικά στη διάθεση και τη συμπεριφορά σου, καθώς και στο πώς να ανταποκρίνεσαι στις δυσκολίες της ζωής με υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Κάποιοι Ψυχολόγοι (συμπεριλαμβανομένου και εμού) αναθέτουν δουλειά για το σπίτι ανάλογα με τους στόχους που έχουμε θέσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά το πέρας κάποιων συνεδριών όπου η ενδοσκόπηση και αυτεπίγνωση θα γίνουν λίγο πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Ο κάθε θεραπευτής ακολουθεί τις δικές του τεχνικές και στρατηγικές και η θεραπευτική συμμαχία διαφέρει από κλινική πράξη σε κλινική πράξη, οπότε δεν υπάρχει μια σταθερά που ακολουθείται απαραίτητα.

Ο Ψυχολόγος προσαρμόζεται στις ανάγκες του πελάτη του με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθεί, για παράδειγμα, για παράδειγμα, συχνά χρησιμοποιώ τεχνικές από τη συμπεριφορική-γνωστική ψυχολογία ή τεχνικές ενσυνειδητότητας, που θα εξηγήσω στη συνέχεια. Αυτό που έχουμε όλοι οι ειδικοί κοινό είναι το ότι ακούμε ανιδιοτελώς χωρίς να κρίνουμε με στόχο να καθοδηγήσουμε την επίλυση των προβλημάτων ή ανησυχιών του ατόμου αποτελεσματικότερα.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie