Accessibility Tools

Blog

Ψυχομετρική Δοκιμασία Clock Drawing - Σχέδιο Ρολογιού

Ψυχομετρική Δοκιμασία Clock Drawing - Σχέδιο Ρολογιού

Με τον όρο Νευροψυχολογική αξιολόγηση αναφερόμαστε στην ολιστική και ποιοτική εξέταση της λειτουργικότητας των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, μέσα από την Νευροψυχολογική εκτίμηση, διερευνούμε ικανότητες όπως μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή, ικανότητες λόγου και εκτελεστικών λειτουργιών μέσα από σταθμευμένα και επιστημονικά αποδεδειγμένα μέσα εξέτασης.

Με τη διαδικασία της αξιολόγησης, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε κατά πόσο ο εξεταζόμενος διατηρεί συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες, τη δυνατότητα που έχει να παρουσιάσει τα εξεταζόμενα χαρακτηριστικά στο μέλλον, καθώς και τη δυνατότητά του για εξελικτική πορεία και για βελτίωση του γνωστικού δυναμικού του.

Η ψυχομετρική δοκιμασία Clock Drawing είχε σταθμιστεί τις αρχές του 20ου αιώνα με στόχο την εκτίμηση της δυσπραξίας, μία νευρολογική διαταραχή που αφορά στην εκούσια επιτέλεση κινήσεων και κινητικών πράξεων. Από το 1953 – 1986, η συγκεκριμένη δοκιμασία αποτελούσε βασικό εργαλείο για την εκτίμηση των οπτικό-κινητικών και οπτικό-χωρικών ικανοτήτων, που βασίζονται στην υγιή λειτουργικότητα του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου. Το συγκεκριμένο νευρωνικό κύκλωμα, είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση ηθελημένων κινήσεων, για χρήση αντικειμένων, για την σύνθεση πληροφοριών που προέρχονται από διάφορες αισθήσεις. Από το 1986, ο Shulman και η ομάδα του καθιέρωσαν τα πρώτο σύστημα βαθμολόγησης της δοκιμασίας που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, καθιερώνοντας το «Σχέδιο Ρολογιού» ως ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο μέσο αξιολόγησης της άνοιας, της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, της χορείας Huntington, της Σχιζοφρένειας και της οπτικό-χωρικής παραμέλησης.

Η δυσπραξία εμφανίζεται ως σύμπτωμα σε πολλές εγκεφαλικές βλάβες, όπως στο εγκεφαλικό επεισόδιο και στην άνοια.

Η άρτια εκτέλεση της δοκιμασίας Clock Drawing βασίζεται στην ορθή κατανόηση οδηγιών, άρα και στη λεκτική ικανότητα, στη μνήμη και στην παγιωμένη χωρική γνώση. Ως επί το πλείστων, χρησιμοποιείται ως μέσο αξιολόγησης της άνοιας. Ωστόσο, μια μέτρια προς χαμηλή επίδοση στη συγκεκριμένη δοκιμασία μπορεί να παραπέμψει και σε γνωστικά ελλείμματα που δεν οφείλονται μόνο σε κάποιο ανοϊκό σύνδρομο.

Η χαμηλή απόδοση στη συγκεκριμένη δοκιμασία παρουσιάζεται με διάφορες ποιοτικές παρατηρήσεις, όπως παραλείψεις αριθμών, εμμονική επανάληψη αριθμών, λάθος τοποθέτηση δεικτών και αριθμών.

Στη φωτογραφία παρατηρούμε την δυσλειτουργική απόδοση στη δοκιμασία Clock Drawing, από έναν κύριο, 72 ετών με αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων Αλτσχαϊμερ. *

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie