Accessibility Tools

Blog

Πώς εξασκούμαστε στο να εκπληρώνουμε τις επιθυμίες μας

Πώς εξασκούμαστε στο να εκπληρώνουμε τις επιθυμίες μας

Πώς ενσωματώνεται μία επιθυμία, αφού εντοπιστεί;

Πρόκειται για μία ερώτηση που εμφανίζεται συχνά τόσο στον περίγυρο μου όσο και στα περιστατικά μου που είναι άξια εξερεύνησης.

Αρχικά, το να εντοπίζουμε μία επιθυμία και να γνωρίζουμε οι ίδιοι το τι θέλουμε είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας «εκπαιδεύει» στο να μην δίνουμε τόση σημασία στις δικές μας επιθυμίες αλλά στην καθημερινή ρουτίνα. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση όπου οι επιθυμίες μας δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως σημαντικές στο παρελθόν και έτσι ίσως ορισμένες φορές να μην αισθανόμαστε ότι οι ανάγκες μας είναι αρκετά σημαντικές.

Επιπλέον, η ενδοσκόπηση και η παρατήρηση του πότε και εάν ακούμε οι ίδιοι τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας φέρει και μία ταυτότητα αντιμετώπισης – και η αντιμετώπιση του εαυτού μας δεν είναι πάντα βολική και εύκολη. Κατά συνέπεια, είναι φορές που η αποφυγή της αντιμετώπισης του εαυτού μας και όλης της οργάνωσης που χρειάζεται αυτή η ενδοσκόπηση, όπως παρατήρηση, αποδοχή, αλλαγή, είναι πολύ πιο εύκολη και έτσι εισερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Θα θέλατε να μιλάτε πιο όμορφα στον εαυτό σας; Εξασκηθείτε στο να παρατηρείτε το πότε ακούτε περισσότερο τον εσωτερικό σας κριτή και επιλέξτε να ακούσετε μια πιο θετική πλευρά σας.

Θα θέλατε να είστε πιο ενσυνείδητοι στις πράξεις σας; Εξασκηθείτε στο να μάθετε τη τεχνική της mindfulness ενσυνειδητότητας στο χρόνο που θα ορίσετε για αυτή την πράξη.

Θα θέλατε να μειώσετε το χρόνο που αφιερώνετε στο κινητό σας; Εξασκηθείτε στο να αφήνετε το κινητό κάπου μακριά σας, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Θα θέλατε να χτίσετε πιο ποιοτικές και δοτικές προσωπικές σχέσεις; Εξασκηθείτε στο να αναγνωρίζετε τα προσωπικά σας όρια.

Η εξάσκηση του να παρατηρώ και να εντοπίζω μία επιθυμία δεν είναι εύκολη ούτε απλή σαν διαδικασία, όπως και δεν συνεπάγεται την απόκτηση όλων όσων θέλουμε έχοντας άμεση ικανοποίηση.

Η εξάσκηση των επιθυμιών μας σημαίνει πως σεβόμαστε αρκετά τον εαυτό μας έτσι ώστε να εντάξουμε την αυτό-φροντίδα στην καθημερινότητα, έτσι ώστε οι πράξεις μας να βρίσκονται σε ισορροπία με τα «θέλω» μας.

  • Πώς εξασκήστε στην αποδοχή των επιθυμιών σας;
  • Ποια βήματα κάνετε προς την απόκτηση των «θέλω» σας;
  • Πώς τιμάτε τις επιθυμίες σας μέσω των πράξεων σας;
  • Ποια εμπόδια εντοπίζετε στην καθημερινότητα σας που πρέπει να μεταβληθούν, έτσι ώστε να ανταποκριθείτε στις επιθυμίες σας;
  • Με ποιους τρόπους δέχεστε πως οι επιθυμίες σας είναι σημαντικές;

Οι παραπάνω ερωτήσεις αποτελούν παραδείγματα ενδοσκόπησης που είτε αυτόνομα είτε με καθοδήγηση μπορείτε να εντοπίσετε τις επιθυμίες σας και πώς τις προσεγγίζετε.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie