Accessibility Tools

Blog

Θέτοντας υγιή όρια με τους συγγενείς στο γιορτινό τραπέζι

Θέτοντας υγιή όρια με τους συγγενείς στο γιορτινό τραπέζι

Οι γιορτές και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στο τραπέζι είναι αγαπημένη στιγμή για πολλούς, ιδιαίτερα για όσους βλέπουν την οικογένεια τους κυρίως τις γιορτές, δύο – τρεις φορές το χρόνο. Για άλλους, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς καλούνται να συναναστραφούν με άτομα με τα οποία έχουν ελάχιστα κοινά ή δεν έχουν καλές σχέσεις. Θα μπορούσε λοιπόν, ένα οικογενειακό, γιορτινό τραπέζι να ορίσει και κατά πόσο ήταν καλές οι γιορτές μιας χρονιάς;

Θα μπορούσε να ισχύει και σίγουρα μία οικογενειακή συγκέντρωση μπορεί να έχει μεγάλο ρόλο στο πώς θα αισθανθούμε το υπόλοιπο των γιορτινών ημερών. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόποι διαχείρισης που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις, παρά τους δύσκολους συγγενείς που μπορεί να υπάρχουν στην οικογενειακή συγκέντρωση.

  • Ενσυναίσθηση
  • Δεν είναι ποτέ αργά να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους συγγενείς μας και να καταλάβουμε πώς σκέφτονται. Συχνά, υπάρχουν μέλη της οικογένειας που αισθάνονται παραμελημένοι και πληγωμένοι που δεν έχουν στενότερες σχέσεις με τους συγγενείς τους. Αντί να εστιάζουμε στα αρνητικά μόνο, μία προσπάθεια να βρούμε κοινά στοιχεία με ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να επιφέρει τόσο επίλυση συγκρούσεων, όσο και ένα στενότερο δεσμό.

    Ταυτόχρονα, ένα άλλο σημείο που μπορεί να είναι βοηθητικό είναι να σκεφτείτε από πριν τι μπορεί να πυροδοτήσει κάποια ενταση στο τραπέζι. Για παράδειγμα, εάν είστε χορτοφάγος ή vegan και παραδοσιακά υπάρχουν ζωικές τροφές στο οικογενειακό τραπέζι, θα είναι λογικό να υπάρχουν σχόλια από τους συγγενείς σας που δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε αυτές τις τροφές.

    Δοκιμάστε να πείτε «Παρότι δεν τρώω [......], εκτιμώ πολύ το χρόνο που αφιερώθηκε για αυτό το πιάτο και πώς συνεχίζεται η παράδοση μέσα από αυτό. Η διατροφή μου δεν αλλάζει τη χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας, οπότε ας μην επιτρέψουμε αυτή τη διαφορά να έρθει ανάμεσα μας».

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την ένταση
  • Κάποιες οικογένειες έρχονται συχνά σε ρήξη στις οικογενειακές συγκεντρώσεις παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν καλά αυτές τις εντάσεις. Εάν υπάρχει κάποιος συγγενείς που έχει διαμέτρου αντίθετες απόψεις με εσάς, μπορείτε να επιλέξετε άλλα θέματα συζήτησης μαζί του/ της. Εάν αναφερθούν από το συγγενή σας, διατηρήστε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας λέγοντας «Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε σε αυτό», ή «Θα εκτιμούσα εάν δεν συζητούσαμε για αυτό το θέμα και να συνεισφέρουμε στην ευχάριση ατμόσφαιρα που υπάρχει».

  • Αποδεχτείτε πως καμιά φορά, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τη δική σας αντίδραση
  • Η αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να ορίσουμε τις ερωτήσεις που θα μας απευθύνουν οι συγγενείς μας ούτε τα θέματα που θα συζητηθούν. Αυτό που μπορούμε να ορίσουμε όμως, είναι η δική μας αντίδραση σε αυτά. Είναι επίσης αλήθεια πως δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχετε σε μια αρνητική συζήτηση, οπότε μπορείτε να θέσετε το όριο σας λέγοντας «Δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε αυτό», ή «δε θα ήθελα να συζητήσω κατι τέτοιο αυτή τη στιγμή».

  • Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ
  • Καλό είναι να θυμόμαστε το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς πολλές φορές η μέθη δημιουργεί σε κάποιους εντονότερη διάθεση για σύγκρουση.

    Παρομοίως, εάν κάποιο συγγενικό πρόσωπο ήπιε πολύ, αποφύγετε τη συναναστροφή μαζι του, ειδικά εάν τείνει να δημιουργεί εντάσεις μετά. Εξυπακούεται πως δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να οδηγήσει αφού έχει πιει.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie