Accessibility Tools

Παγκόσμιος Μήνας νόσου Αλτσχαϊμερ, Σεπτέμβριος 2020

Παγκόσμιος Μήνας νόσου Αλτσχαϊμερ, Σεπτέμβριος 2020

Παγκοσμίως, ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο ζήτημα της Άνοιας και συγκεκριμένα της νόσου Αλτσχαϊμερ.

Την 21η Σεπτεμβρίου 2020 ειδικότερα, εξειδικευμένα κέντρα και Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται οργανώνοντας ημερίδες και εκδηλώσεις με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας και της κοινωνίας καθώς και την ενημέρωση τους σχετικά με την Άνοια και την νόσο Αλτσχαϊμερ, η οποία αποτελεί τη συχνότερη μορφή Άνοιας.

Εκτιμάται πως κάθε 3 λεπτά, ένας άνθρωπος εκδηλώνει τα αρχικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχαϊμερ (WHO, 2017). Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο µμέλλον (Εταιρεία Νόσου Αλτσχαϊμερ, 2014).

Η νόσος Αλτσχαϊμερ θεωρείται μια χρόνια, «οικογενειακή» πάθηση, καθώς η προοδευτική και φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η νόσος καθιστά τα μέλη της οικογένειας σχεδόν ανήμπορα να δράσουν, οπότε το στρες επηρεάζει τη δυναμική της οικογένειας συνολικά.

Οι ασθενείς βιώνουν το στίγμα της διάγνωσης, καθώς η καθημερινότητα τους μετατρέπεται σημαντικά λόγω της νευροεκφυλιστικής φύσης της νόσου και 1/2 ασθενείς δηλώνουν απομονωμένοι και πως δεν αισθάνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας τους. (WHO, 2017). Η εκτενής ενημέρωση της κοινωνίας, των ασθενών και των οικογενειών τους αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την πλήρη αντιμετώπιση της νόσου.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie