Η Κλινική Νευροψυχολογία είναι η επιστήμη που διερευνά και μελετά τη συσχέτιση εγκεφάλου και συμπεριφοράς. Ειδικότερα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κλινικής Νευροψυχολογίας είναι η κατανόηση των γνωστικών και συμπεριφορικών αλλαγών που παρατηρούνται έπειτα από εγκεφαλικό τραύμα ή νευρολογική διαταραχή.
Η κατανόηση της φυσιολογικής εγκεφαλικής λειτουργίας και των σημείων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη κάθε λειτουργία, διευκολύνει το Νευροψυχολόγο στη διάγνωση των νευρολογικών διαταραχών και στην εφαρμογή των πιο κατάλληλων θεραπευτικών προγραμμάτων Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης, με απώτερο στόχο την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία, το εργασιακό- ακαδημαϊκό του περιβάλλον, καθώς και την ενίσχυση της αυτονομίας του.
Στην Νευροψυχολογική Αποκατάσταση ενηλίκων, εστιάζουμε στην αισθητηριακή, γνωστική και συναισθηματική ενδυνάμωση των λειτουργιών ενός ατόμου και υπολειτουργούν λόγω επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης, όπως στις περιπτώσεις Κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (ΚΕΚ) λόγω ατυχήματος (τροχαίο, πτώση, τραυματισμός κρανίου, διάσειση), Εγκεφαλικά Αγγειακά και Ισχαιμικά Επεισόδια, Εγκεφαλίτιδες, Ενδοκράνιοι Όγκοι, Επιληψία και Άνοια.
Η συστηματική παρακολούθηση ενός ατόμου με επίκτητη εγκεφαλική βλάβη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η βλάβη σημειώνεται σε σημεία του εγκεφάλου, καταστρέφοντας τα και κατά συνέπεια δυσκολεύοντας την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και δομών, δημιουργώντας εμφανείς λειτουργικές δυσκολίες. Μέσα από την Νευροψυχολογική Αποκατάσταση, χρησιμοποιούνται τεχνικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες, διευκολύνοντας το άτομο να επανενταχθεί στην κοινωνία, αυξάνοντας την ποιότητα της ζωής του.
Το πρόγραμμα Νευροψυχολογικής αποκατάστασης δημιουργείται έπειτα από την λεπτομερή και εκτενή Νευροψυχολογική Αξιολόγηση του ατόμου, όπου και διαπιστώνονται τα γνωστικά του ελλείματα, καθώς και οι πιθανές ψυχοσυναισθηματικές – ψυχιατρικές διαταραχές που έχουν προκύψει λόγω της βλάβης.
Το πρόγραμμα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης είναι εξατομικευμένο στις ανάγκες του ίδιου του ατόμου και η ενεργή συμμετοχή της οικογένειας ή του φροντιστή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.
Η Νευροψυχολογική Αποκατάσταση περιλαμβάνει τις συνεδρίες γνωστικής ενδυνάμωσης του ατόμου, την ατομική ψυχοθεραπευτική του ενίσχυση, καθώς και η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη και συμβουλευτική της οικογένειας ή του φροντιστή του ασθενούς, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην καθημερινότητα του.
Στις ατομικές συνεδρίες γνωστικής ενδυνάμωσης, χρησιμοποιούνται δομημένες και συστηματικές γνωστικέςασκήσεις Μνήμης, μάθησης και αφομοίωσης νέων πληροφοριών, ταχύτητας επεξεργασίας ερεθισμάτων, οπτικό-χωρητικών ικανοτήτων, λεκτικής ικανότητας και απόδοσης λόγου, οργάνωση και διεκπεραίωση στόχων, επίλυση προβλημάτων, συγκέντρωσης και προσοχής.
Κατά τη διάρκεια των ατομικών ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, διερευνάται η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου με στόχο την αντιμετώπιση του άγχους, στρες και της καταθλιπτικής διάθεσης που συνοδεύει την εγκεφαλική βλάβη, αλλά και την άρνηση αποδοχής του γεγονότος. Συμπληρωματικά, αντιμετωπίζονται και διερευνώνται συμπεριφορικές δυσκολίες που είναι αποτέλεσμα της εγκεφαλικής βλάβης όπως η αλλαγή στην προσωπικότητα, η έλλειψη κινήτρου, αυθορμητισμός, η αδυναμία αυτοσυγκράτησης και αυθορμητισμός, ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα και έλλειψη ορίων.
Ο στόχος της Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης είναι η συνολική αντιμετώπιση των δυσκολιών ενός ασθενή με εγκεφαλική βλάβη σε γνωστικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία αυξάνοντας την ποιότητα της ζωής του.